2 Ocak 2019 Çarşamba

Şifreleme Etkinlik Kağıdı (Coding Activity Paper)




Geleceğin iletişim dili olacak olan kodlama sistemine öğrencilerinizin adım atmasını istiyorsanız öncelikle eski dönemlere ait şifreleme sistemleriyle başlayabilirsiniz. Şifreleme ile ilgili etkinlik çalışma kağıdını linkte bulabilirsiniz. Yayının orijinali için (For original material in English); activity paper


Seviye:6.,7.,8.sınıf


İskoç Kraliçesi Kraliçe Mary ( Mary, Queen of Scots) 


Şifreleme, 16. yüzyıl Avrupa’nın politik yöneticileri tarafından kodlanmış mesajlar göndermek için kullanılmıştır. İskoç Kraliçesi Mary (1542-1587), İngiltere’de hapsedildiğinde, destekçileriyle iletişim kurmak için “gizli” yazışmalarını ele alan bir şifreleme sekreteri kullandı. Genç bir Katolik isyancı olan Anthony Babington, İskoç Kraliçesi Mary'nin, kraliçe Elizabeth'i öldürme planını kutsamasını istedi. Bu durumu şifre kullanarak birbirlerine bildirmeleri onların çöküşü oldu. Mary ihanetten suçlu bulundu ve başı kesildi. Babington da idam edildi. 

Bu şifrede, harfler sembollerin yerine geçmiştir.





Grade: 6th to 8th

Mary, Queen of Scots [primary/secondary] Cryptography was used by political rulers in 16th century Europe to send coded messages. Mary, Queen of Scots (1542–1587) employed a cipher secretary handle her ‘secret’ correspondence in an attempt to communicate with her supporters while she was imprisoned in England. Anthony Babington, a young Catholic rebel, wanted Mary, Queen of Scots, to bless his plan to assassinate the regent, Queen Elizabeth. Sending messages to each other using a substitution cipher was to be their downfall. Mary was found guilty of treason and beheaded. Babington was also executed. This was known as the Babington Plot. 









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Fırından Taze Çıktı!

MathJournal E-dergi (Nisan Sayısı)

  Dergimizin üçüncü sayısı olan Nisan sayısı ile karşınızdayız. Umarız ki beğenirsiniz. İyi okumalar :) MathJournal E-dergi(Nisan Ayı)