3 Ocak 2019 Perşembe

"SPİRAL NASIL ÇİZİLİR?" Etkinliği (Class Activity:"How to draw a spiral?")



Bu etkinlikte öğrencileriniz ile geometrik bir yolculuğa çıkarak soyut bir varlık olan galaksimizle ilgili somut kazanımlar elde edeceksiniz. Ders başlangıcında aşağıda verilmiş olan hikaye ile derse giriş yaparak dikkat çekebilir ve daha sonra konuyu derinleştirebilirsiniz. Bu konunun sonunda öğrencilerinize proje ödevi vererek verimli bir etkinlik yaptırmış olacaksınız. Konunun orijinal metni ve etkinlik kağıdı için biraz ingilizce gerekmektedir. Ama genel itibariyle şekillerle yapılan bir ispat olduğundan ve matematiğin evrensel bir dil olması itibariyle oldukça anlaşılır.

Seviye:8.sınıf

SPİRAL GALAKSİLER

Uzayda spiral gibi görünen galaksiler var. Aslında galaksimiz Samanyolu'nun son zamanlarda sarmal bir galaksi olduğu gösterildi. SKA'nın bize yardımcı olacağı şeylerden biri, galaksilerin nasıl spiral oluşturacaklarını belirlemektir. Matematikçiler spiraller gibi şekilleri incelerler ve düz yaylar gibi davranabildikleri için çok farklı şekillerde kullanırlar. Onlar ilgi çekici ve harika görünen kullanışlı şekillerdir!



Spiral nasıl çizilir?

Pek çok farklı spiral türü ve bu spiralleri çizmek için birçok farklı teknik vardır. Bu tür spiral, ilk onlarla çalışan eski Yunan matematikçisinden sonra “karekök salyangozu” veya Theodorus'un Spiral'ı olarak adlandırılır. Bu spiralin özelliği, merkeze olan uzaklığın her yeni noktasında nasıl büyüdüğüdür.√2 ile başlayacak şekilde, merkezden uzaklık √3, √4, √5, √6, √7, √8… olacaktır.
Bunu çizerek kanıtlayabilir misin?


There are galaxies out in space that look like spirals. In fact, our galaxy, the Milky Way has recently been shown to be a spiral galaxy. One of the things that SKA will help us do is determine how galaxies form spirals. Mathematicians study shapes like spirals, and because they can act like flat springs, they get used in a lot of different ways. They’re handy shapes to know about, and look awesome too! 



How to draw a spiral?

There are many different types of spirals, and many different techniques to draw those spirals. This sort of spiral is called a ‘square-root snail’, or Spiral of Theodorus after the ancient Greek mathematician who first worked with them. What’s special about this spiral is how the distance from the centre grows at each new point of the spiral. Starting at √2, the distances from the centre are √3, √4 (or 2), √5, √6, √7, √8… Can you prove it? 


Original Activity Papers

You can open this Video after Activity

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Fırından Taze Çıktı!

MathJournal E-dergi (Nisan Sayısı)

  Dergimizin üçüncü sayısı olan Nisan sayısı ile karşınızdayız. Umarız ki beğenirsiniz. İyi okumalar :) MathJournal E-dergi(Nisan Ayı)